De 5 viktigste huskereglene for deg som skal velge parkett

I utvalget av ulike gulv, kan det være vanskelig å velge riktig. All parkett ser flott ut i butikken, men de ulike typene kan ha stor stor variasjon i kvalitet. Da er det viktig å vite hva du bør se etter for å gjøre riktig valg. Her har vi samlet 5 huskeregler som forbereder deg godt til gulvkjøpet.

  1. All parkett ser flott ut i butikken, men kan ha stor forskjell i kvalitet, alt etter hvor og hvordan den er produsert. Dette viser seg som oftest ikke før parketten har ligget en stund.  
  2. Skal du legge parkett på varmekabler? Mange tror at det vil være en utfordring å legge parkett på varmekabler, men faktisk kan nesten all parkett legges på varmekabler, enten gulvvarmen er vannbåren eller elektrisk. Unntakene er tresortene lønn, bøk og jatoba. Den eneste forutsetningen for at parketten ikke skal ta skade er at varmen blir jevnt fordelt under hele gulvet og at temperaturen ikke overstiger 27 grader.
  3. Passer parketten til norske forhold? For å tåle temperaturforskjellene og variasjonene i luftfuktighet som vi har i Norge, bør parketten være tørket ned til 7,5 prosent fuktighet. Derfor bør du alltid se etter parkett som er produsert for nordiske klima. Parkett med for høyt fuktinnhold kan vri eller bøye seg, eller slå tørrsprekker.
  4. Kan du legge parketten selv? Å legge parkett med et klikksystem er så raskt og enkelt at hvem som helst kan få et godt resultat! Produsentene har ulike system for hvordan gulvet settes sammen. Noen er enklere enn andre. Les alltid bruksanvisningen når du setter i gang!
  5. Hvilken overflatebehandling er brukt? Hvordan parketten er behandlet har mye å si for hvor godt parketten er beskyttet. Kort fortalt gir lakk en sterkere overflate, mens oljet parkett er enklere å reparere. Husk at det finnes både blank og matt olje og lakk, slik at du har muligheten til å velge akkurat det du ønsker.